Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Prawa Autorskie

Ksevis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczące praw autorskich jeżeli pobiorę jakiś utwór i wytnę z niego tylko mały kawałek i ustawie go do mojego filmiku czy posiada on prawa autorskie ?

Pytam ponieważ przy całym utworze youtube wyświetla reklamę a przy moim wyciętym fragmencie 5 sec nie dostaje reklamy

I czy mogę zarabiać na filmiku który ma zamieszczony taki krótki utwór.

Opublikowano

Podam wam 2 utwory których użyłem ale nie w całości tylko wyciołem z nich kawałek dźwieku

Dj next - Hit Summer 2010

Muzyka z filmu Drużyna A

Opublikowano

Wydaje mi się ,że tutaj nie ma żadnego problemu (nie wiem jak z muzyką do drużyny A).

Jeżeli podasz info, że cześć została zaciągnięta właśnie z tych utworów (np w podpisie na YT) nie będzie problemu.

Opublikowano

Co do dźwięków z filmu to nie wiem jak będzie.

Myślę, że są zabezpieczone prawami autorskimi, ponieważ są one wykonana na zlecenie produkcji, która wykonuje te filmy. ;)

Opublikowano

A co by się stało gdybym jednak wykorzystał tą muzyke do celów komercyjnych to czy będe karany czy tylko skasują mi konto (mowa o youtube i adsense) ?

Opublikowano

Cyt. z forum prawnego. Pamiętaj, że ty również udostępniasz.

Witam! Dziś rano odwiedziła mnie policja wojewódzka z nakazem przeszukania w związku z udostepnianiem dokładnie 3 plikow mp3. Zawineli mi dwa kompy na ktorych dawno siedziałem i jeden prawdopodobnie mial pirackiego windowsa.

I mam takie pytanie. Czy chodziło im o te mp3 ? fatygowali by się wszczynac jakieś procedury? za 3 mp3 ktorych nie udostepnialem, czy może chodzilo im o informacje zawarte w moim komputerze? Bo nie ogarnąłem tego, jak można kogos sciagac za kilka mp3 Oni juz chyba nie mają na co kasy wydawać a pedofile, gangsterzy, itp śmigają sobie spokojnie..

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

No niby udostępnię ale nikt nie ma pewności czy to jest ten utwór o którym myślą ponieważ te utwory maja po 5 i 10 sec

@EDIT

Mi chodzi czy taki wycięty kawałek ma dalej swoje prawa ?

Weteran
Opublikowano

Tak taki utwor ma nadal swoje prawa.

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

No to teraz pojawia się kolejne pytanie jeżeli Niekryty krytyk używa do swoich produkcji wycinki z filmów wraz z dźwiękiem to dlaczego otrzymuje z tego zarobek ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...